Kunsten å lykkes med overvintring av potter
Mange av oss har prøvd å plante flerårige planter eller trær i potter som skal overvintre, og med veldig forskjellig resultat. Det er flere ting man bør tenke på, og kanskje noen tips for å lykkes.
Mye ligger i valg og forberedelse av potten
Krukken du bruker bør være frostsikker og i en god størrelse. Større potter gir bedre overvintring enn små potter. Frostsikker betyr at materialet den er laget av tåler frost og ikke smuldrer i stykker av frosten. Det betyr ikke at den tåler at f.eks. vann ekspanderer når det fryser. Da vil den sprekke av påkjenningen uansett. For å unngå at krukken sprekker må du først og fremst sørge for god drenering. Lecakuler og fiberduk over/under (ca 1/3) før du fyller i jord, er til god hjelp. Et smart triks er å kle innsiden av potten med bobleplast. Den vil hjelpe å isolere krukken samtidig som den gir ekstra luftrom for ekspandering i krukka om den skulle fryse.
Unngå potter som svinger inn i toppen
Alternativ til keramikkpotter er metall, tre eller glassfiber. Metallpotter blir veldig kalde i kulda og veldig varme i sola. For å utjevne temperaturen kan man isolere med f.eks. isopor. Velg en potte som er stor og gir plantene litt plass. Valg av fasong kan også hjelpe. Rette eller konede fasonger presser fryst is opp av potta, mens potter som svinger inn i topp har ingen sted å gjøre av ekspanderingen, og sprekker lettere.
Få potta opp fra bakken slik at vannet renner ut. To-tre belegningstein eller to plankebiter kan være nok. Sjekk at det faktisk er åpne dreneringshull. De kan være fylt med feks røtter eller stein.
Noen planter egner seg bedre enn andre
Når du skal velge planter bør du tenke litt på om det er planter som trives i potte eller ikke. Du bør også velge planter med høyere herdighet enn vanlig der du bor. Altså bor du i sone H2 bør du velge planter som er herdige i sone H3 eller høyere. Det er litt barskere for plantene å stå ute over bakken hele året og de trenger å være mer hardføre. Velg planter som ikke skal bli så store, planter som vokser mye krever mer plass for å trives. Mange prydbukser, bærbusker og dvergtre-typer er mer hardføre og egner seg godt i potter. Noen typer frukttrær som vokser sent og ikke blir så store kan også trives i potte.
Plantene som står i potter trenger litt ekstra stell. De har ingen mulighet til å hente vann og næring i bakken slik som andre planter. Derfor er det viktig å passe på at de blir vannet godt og regelmessig, samt at de får tilført næringen de trenger. En del av gjødsla man gir planter i potter blir vasket ut gjennom vanning, så litt ekstra gjødsel er fint, spesielt til de plantene som står i potte lenge.
Skjerming hjelper godt
Når kulda kommer bør du gjøre et forsøk på å skjerme potta for været. Har du mulighet til å dra den inn under et tak og f.eks. la husveggen gi litt skjerming, er det veldig fint. Plantene trenger ikke alt regnet som kommer i løpet av vinteren. Ei tørr potte vil overvintre mye bedre enn ei som er full av vann og fryser. Man kan feks også dekke med granbar eller kokosmatte for å gi litt beskyttelse.
Så kommer vårsola og den er minst like skummel. Når sola skinner på plantene tidlig om våren våkner de til liv og vil begynne å gro. Hvis da potta er fryst har de ingen mulighet til å få tak i vann og kan få store skader eller dø. Har du mulighet så sørg for at potta står i skyggen. Noen velger å pakke inn plantene i feks strie for å beskytte mot kulda og vårsol, det hjelper litt, men ser ikke særlig pent ut.
Har du mulighet til å overvintre tørt, mørkt og kaldt men i plussgrader er det helt ideelt. Da kan pottene tas inn før frosten kommer og stå uten eller med lite vann frem til tidlig vår.
Så er det bare å håpe at vinteren ikke blir for våt og kald, at vårsola ikke varmer for tidlig og at en har tatt noen gode valg i planter og potte.